Kachels & Haarden

In alle maten en vormen

Houtkachels

Wanneer hout op de juiste manier wordt verbrand belast u de natuur niet meer dan wanneer een boom op natuurlijke wijze zou afsterven. Daarom is het belangrijk om ten eerste een goede kwaliteit te kiezen van haard of kachel. Een kachel of haard met een hoog rendement en een schone verbranding is dus milieuvriendelijk.

Let daarnaast op het vermogen van uw haard of kachel want een toestel met een te grote capaciteit (ten opzichte van de te verwarmen ruimte) zal niet voluit kunnen branden met als gevolg een onvolledige verbranding.

Gaskachels

Gashaarden of kachels met een gesloten verbrandingssysteem betrekken de zuurstof die nodig is om het gas te verbranden via een gecombineerd toevoer/afvoerkanaalsysteem. Eén van de voordelen van dit verbrandingssysteem is dat u geen bestaande schoorsteen nodig heeft. Alle gashaarden hebben een glasplaat die de verbrandingsruimte volledig bedekt.

Gashaarden of kachels met een open verbrandingssysteem worden uitsluitend aangesloten op een schoorsteen en nemen de zuurstof voor de verbranding uit de ruimte waarin ze staan.

Van beide systemen hebben we hiervan zowel inbouw als vrijstaande toestellen van in ons gamma.

Pelletkachels

Met pelletkachels kunt u veel geld besparen. In de aanschaf zijn ze relatief duur maar ze verdienen zich over een periode van gemiddeld 3 en een half jaar terug. Het rendement van pelletkachels ligt erg hoog omdat ze voor de verbranding pellets gebruiken. Een pellet bestaat uit hout dat is samengeperst. De dichtheid van een pellet is dus veel hoger dan bij een houtblok. Daardoor treedt een volledigere verbranding op en heeft de kachel een hoog rendement.

Pelletkachels hebben een ingebouwde ventilator die de warmte verplaatst in de ruimte.

Kolenkachels

De meeste kolenkachels geven stralingswarmte af. Voordeel daarvan is dat de ruimte bij een veel lagere luchttemperatuur aangenaam aanvoelt. Vergelijk dit met het zonnen tijdens de wintersport. Ook is de gewenste temperatuur te variëren door dichter of minder dicht bij de kachel te gaan zitten. De warmte van een kolenkachel wordt daarom vaak als zeer prettig ervaren.

Oliekachels

Een oliekachel produceert warmte door petroleum te verbranden, ook wel mazout genoemd. De warmte kan aan de lucht worden afgegeven en die wordt dan verspreid door de ruimte. Deze kachels kunnen als bij- en hoofdverwarming worden gebruikt.